Počuli ste už o včelej kašičke? Že, áno? Kto by o nej nepočul, však? No priznajme sa, možno presne nevieme, na aké neduhy sa vlastne dá používať, alebo kedy ju môžeme zužitkovať práve my. Blahodarné účinky medu sú u nás veľmi dobre známe a med máme všetci radi, vieme, že je veľmi zdravý a vo veľkom ho používame v domácnostiach. Slovensko určite patrí medzi „medovú“ krajinu a tak možno rozšírenie obzorov o ďalšie včelie produkty, nebude dnes na škodu. Už trošku menej známy, ale predsa len rozšírený je včelí produkt propolis. A čo včelia materská kašička…

včelie produkty

Čo to vlastne včelia kašička je?

Včeliu kašičku vytvárajú včely v žľazách a ukladajú v špeciálnych bunkách v úli. Je to veľmi výživná látka, http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90159887/ ktorá slúži na výživu pre včeliu matku, plody a trúdy. Obsahuje vzácne zložky a je to taký malý zázrak rovnako, ako všetky ostatné produkty včiel.

Na čo sa vlastne dá včelia kašička využívať?

Veľmi zaujímavé sú informácie, že včeliu materskú kašičku poznali a používali už prastaré národy. Poznali ju Inkovia, Egypťania i Rimania. Niektorí ju viac používali vnútorne, iný radšej na kozmetické účely. Dôležitý však je fakt, že už veľmi dávno sú jej účinky a blahodarné pôsobenie dobre známe.

včely

Včelia materská kašička má teda množstvo blahodarných účinkov. Ako prvý môžeme spomenúť regeneračný proces, ktorý by mal údajne spomaľovať starnutie buniek a organizmu. Rovnako sa uvádza aj účinok na zvýšenie kondície mentálnej i fyzickej, povedzme pretavený vo vyššom výkone, či koncentrácii. Podobne, ako med a jeho produkty, dokáže aj včelia kašička nabudiť a posilniť imunitný systém. Oceniť ju môžu tí, ktorí mávajú časté problémy s trávením, alebo tí, ktorých práve trápi dýchací systém a sliznice. Upokojujúce účinky sú tiež na mieste. Uvoľnenie a upokojenie nervového systému môžete využiť napríklad u detí, ktoré majú problémy so spánkom.