Produkty typu LED sa dnes už používajú takmer úplne všade, sme s ním ale podrobnejšie zoznámení?

  • Myslím si, že práve táto novšia a úspornejšia technológia si zaslúži bližšiu pozornosť.

žárovka

Na začiatok by sme si mali v skratke rozpísať, čo značí skratka LED. Je to skrátené pomenovanie originálneho názvu Ligh Emitting Diode, čo preložíme voľne do slovenčiny ako Svetlo Vyžarujúca Dióda. Takže tá základná a veľmi stručná charakteristika spočíva vo využívaní diód, ktoré vyžarujú jasné a kvalitné svetlo, pričom ich žiarenie si pýta iba menší odber elektriny.

  • Takáto základná charakteristika spája všetky produkty v kategórii led osvetlenie.

Avšak čo sa týka tvarov, možností využitia a podobne, produkty sú už rôzne, vyberáme si podľa konkrétnej potreby. Tak napríklad led reflektory, led pásiky, led žiarovky, led trubice.
Zaujímavým riešením využitia takýchto produktov je napríklad zhotovenie osvetlenia v kuchynskej linke.

osvětlení v kuchyni

Práve v takomto prostredí je voľba kvalitného osvetlenia dôležitá. Či už ideme http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/1870329-k-veceru-spustil-se-dest-zapsal-si-pradeda-legionar-pred-100-lety robiť kávu, raňajkovať, varíme večeru,… skrátka kvalitné svetlo býva v kuchyni základom. V tomto prípade môžeme využiť napríklad i spomenuté led pásiky, ktoré disponujú diódami led. Bolo by vhodné pripomenúť, že počet diód a pásikov je v efektivite osvetlenia možno trochu vedľajší, v prvom rade sa treba zamerať na kvalitu a silu určitých diód, než na ich počet. Teda balenie pásikov, ktoré disponuje povedzme o polovicu menším počtom diód tak môže byť efektívnejšie, než väčšie balenie. Záleží to predovšetkým od výkonu, nie od počtu. Na počet je vhodné pozerať v prípade, ak chceme rozsvietiť viac miest v byte či skrátka v priestoroch v prípade, kedy sa nezameriavame ani na jeden objekt. Čiže v dotyčnom prípade stačí menšie balenie, avšak so silnejším výkonom.

  • Pri výbere pozerajme i na teplotu farby, na výber by sme mali mať studenú, neutrálnu a teplú.